Coroziunea este un proces de alterare datorat atacurilor chimice sau electrochimice asupra metalelor, sub actiunea substantelor de natura acida si bazica.
Coroziunea otelului se produce sub actiunea umezelii si a oxigenului, fiind accelerata de actiunea sarurilor. Coroziunea ataca stratul superficial de vopsea de la suprafata metalului, trecand cu timpul la straturile urmatoare, viteza cu care acestea sunt atacate depinzand de o multitudine de factori cum ar fi: frecventa expunerii si durata ei, umiditatea, viteza si directia vantului, praful, soarele, gradul de poluare a mediului in care se gaseste piesa respectiva.

Detalii privind protectia anticoroziva cu grundul alchidic anticoroziv
Grundul Anticoroziv Alchidic este un produs monocomponent, industrial, pe baza de rasina alchidica, pasta de bronz – aluminiu, solventi organici, pigmenti, aditivi specifici, fileri si agenti anticorozivi ecologici, folosit ca strat primar in vederea protejarii elementelor metalice supraterane, exploatate in medii de agresivitate medie, atat la interior cat si la exterior.
Produsul se foloseste ca strat primar pentru protectia anticoroziva a suprafetelor metalice, atat in conditii de interior, cat si de exterior. Este utilizat atat pentru acoperirea si protectia suprafetelor metalice noi, cat si pentru cele care au mai fost vopsite cu alte produse peliculogene compatibile.
Grundul se poate aplica prin pensulare, pulverizare sau roluire. Diluarea se va face cu un diluant alchidic.
Conditii de aplicare:
1. Temperatura optima de aplicare a produsului: 5 – 30°C.
2. Temperatura produsului: 5 – 30°C.
3. Temperatura suportului: 5 – 40°C.
4. Umiditatea relativa a mediului max. 65%.
5. Temperatura suportului va fi cu cel putin 3°C peste temperatura punctului de roua pentru a evita condensarea umiditatii pe suport, ce poate determina scaderea aderentei, a luciului sau aparitia de basicari.

Pregatirea suprafetelor din metal:
Pregatirea suprafetelelor din metal comporta doua etape: pregatirea primara, aplicabila in special suprafetelor noi, care consta in:
1. Indepartarea murdariei, a urmelor de noroi, praf, grasimi sau alti contaminanti.
2. Degresarea suprafetei – este recomandat sa se efectueze cu solutii alcaline, care au o eficienta mai mare, dar poate fi facuta si cu solvent sau decapant, desi aceasta metoda este mai scumpa si prezinta un grad mai mare de risc, atat in efectuare, cat si pentru sanatate.
3. Pregatirea sudurilor si marginilor sudate, prin indepartarea zgurii si stropilor, etc.
4. Indeparatea sarurilor solubile, care de regula se face cu apa sub presiune.

Pregatirea secundara, care are in vedere indepartarea urmelor de vopsea veche, a ruginii sau tunderului si crearea de puncte de ancora pentru asigurarea unei aderente ridicate a vopselei la suport, care se realizeaza prin:
1. Sablare urmata de desprafuire si degresare.
2. Indepartarea urmelor de rugina acolo unde exista si indepartarea straturilor de vopsea veche
3. Curatarea cu flacara, aplicabila in cazul protectiilor anterioare foarte vechi, urmata obligatoriu de asperizare, desprafuire si spalare.